Home » Počasí » Středoevropské monzuny od Medarda

Středoevropské monzuny od Medarda

Print Friendly, PDF & Email

A je tu opět nekrásnější období roku v těchto zeměpisných šířkách. A to je červen a první část července. Dnes je 12.6.2012 a monzunový Medard funguje perfektně. Ohlásil se podle „zemského jízdího řádu“ správným lijákem, tady v Hradci Králové, v pozdním odpoledni. Teplota klesla z 20°C rázem na 12°C oblohu zalehly dost rychle proudící mraky ze západu na východ.

Bylo to 8.6.2012 a  ten Medard měl svátek. Nikdy jsem ale občana takového křestního jména dosud nepotkal, což nemusí být podstatné. Protože když někoho neznám neznamená to ještě, že neexistuje.

Z deště měli jistě radost zemědělci i my co zemědělství nerozumíme. Určitě to potěšilo i občany v ostravském a ústeckém regionu, protože se jim vyčistil vzduch.

Druhý den, v sobotu 9.6.2012 bylo dopoledne nádherné počasí . Po 4. hodině odpolední se spustil liják. Šňůry vody visely svisle dolů po dobu několika desítek minut.

V neděli bylo znovu pěkné počasí a spadlo několik kapek. Pršelo ale ještě v noci.

V pondělí bylo skvělé počasí znovu. Teploty mezi mezi 16 až 20 °C.

A dnes to stále  pokračuje, s malou přeháňkou a rozmanitou oblačností. Nad námi asi 7/8 mraků, avšak o několik desítek kilometrů dál na západ sluncem ozářené nádherné kumuly. Bezvětří nebo slabounký vítr různých směrů. Oblaka jsou nejméně ve dvou vrstvách nad sebou a pohybují se často proti sobě. Teplota kolem 18°C. Vlhký vzduch a mírný pokles tlaku.

Příjemné pozdně jarní počasí odpovídající zřejmě mentalitě našich nedůsledných předků, kteří možná unaveni, se zastavili při svém putování v této české kotlině. A dál se již nehnuli. Když jim to došlo tak již bylo pozdě. Všechny mořské pláže byly již obsazeny. S tím se nyní nedá nic dělat.

Musel jsem se, potom když celá polovina oblohy potemněla, vrátit do domu a přerušit údržbářské činnosti na zahradním čerpadle. Dešťové provázky střední tlouštky visí v nepatrných rozestupech téměř svisle. není totiž pořád žádný znatelnější vítr. Sluncem, před dvěma hodinami, osvětlené kumuly zmizely a je to samý stratus, nepříliš vysoko. Bez deštníku lze velmi snadno promoknout.  Asi po půl hodině přestalo pršet. Na severní straně je však temně šedá velká „deka“ a pomalu se sune sem k nám. Je asi 15°C. A vida, přece jenom! Ozval se hrom. Blesk jsem neviděl, proháněl se asi nad spodní vrstvou mraků.

Už přestanu s touto meteorologickou pseudoreportáži, aby se to někoho nedotklo. Nabízím několik fotografií ze včerejška a ještě z večera dne před tím.

Ale dovolím si ještě upozornit, že  zanedlouho bude opět letní slunovrat. Již teď jsou nejkratší dny a nejdelší noci v roce.

12. 6. 2012 © Jaroslav Lněnička

Archivy