Home » Stavba letounů » 10. setkání KLUBu A

10. setkání KLUBu A

Print Friendly, PDF & Email

Včerejšího dne se uskutečnilo 10. setkání KLUBu A v Hradci Králové za účasti 12 příznivců amatérských staveb letounů.

Několika hodinová gramotná diskuze probíhala v tvůrčím přátelském ovzduší odpovídajícímu úrovni důležitých pracovních porad  progresivních živoucích společností. A asi bylo mnohem produktivnější.

1.Prezentace se ujal pan L.Knápek a předvedl čeho dosáhl od minulého setkání při tvorbě kluzáku „RORÝS  12″ pomocí mnoha fotografií a slovním doprovodem.

Cesta je to delší než jsme v roce 2016 přepokládali. Dokončení bude v jarních měsících 2019. Tvůrce stroje byl mimo jiné upozorněn, aby v rámci připravovaných legislativních změn oznámil na LAA ČR svůj záměr se stručným zdůvodněním.  A vyhnul se tak případným komplikacím při certifikaci.

O možném  využití rozsáhlých informací, zkušeností a pracných přípravků  k následování  jsme informovali v minulém článku AL.

2. Pak se ujal prezentace pan P.Tax s obsáhlým příspěvkem o svém kluzáku „TEREJ VIP“ o rozpětí 13,5m, který již má za sebou s jeho tvůrcem kolem 70 úspěšných letových hodin.

Přítomni byli podrobně seznámeni jak s celkovou koncepcí tohoto úspěšného stroje, tak i s jeho mnoha detaily a podsestavami.

Také zde  se nabízí k případnému využití obrovské množství informací.

3. Dalším byl pan M.Urbanec s krátkou informací o tom jak pokračuje, trochu pomaleji, s renovací svého stroje.

 

 

 

4. Pan M.Černý se svěřil s určitými obtížemi při vlivu povětrnostních změn na potah svého stroje, o jehož renovaci jsme  informovali na minulém setkání KLUBu A. Podle mínění uživatelů tohoto druhu potahu je na vině ne úplně správné tepelné zpracování.

5. Pak byla přiměřeně rozvinuta diskuze o případné stavbě dvoumístného ULL s níž přišel pan Z. Sedlák.

Ten však ani po rozsáhlejším souboru upřímně míněných rad a doporučení několika zkušených stavitelů létajících strojů  zatím na svoje stanovisko nerezignoval. Bude v hledání pragmatického řešení pokračovat dál. Nabídl jsem mu svoji skromnou pomoc. Takové upřímné zaujetí nelze totiž nechat osamocené neboť v aviatice je takových jedinců až moc.

Příští setkání KLUBu A by se mohlo konat na jaře 2019.

 

11. 11 .2018 © Jaroslav Lněnička


Leave a comment

Archivy