Home » Aerodynamika a mechanika » Tragflugelprofil, wing airfoil, aile profil

Tragflugelprofil, wing airfoil, aile profil

Print Friendly, PDF & Email

Neprofesionální popis toho co lze nazývat profilem může být například následující souvětí: je to obvykle uzavřená rovinná křivka všelijakých tvarů, která má přední, střední a zadní část, nějakou tloušťku, bývá často prohnutá a je její tvar je popsán v zvoleném souřadném sytému nějakým počtem souřadnic procentuálním vyjádření od nuly do sta.

Tohle nikomu nevnucuji.

Ale protože je čas skoro vánoční my jsme už nějakou dobo nerozčeřili. zbytečně poklidnou hladinu věčných diskuzí o profilech nosných i ocasních ploch zejména, nadhodím zde několik příkladů takových uzavřených křivek, aby bylo o čem rozumovat či to pomlouvat.

Tvary budou tenké, tlustší, prohnuté i trochu jiné. Něco jako soutěž na pódiu jakýchsi intelektuálních samozvanců třeba o nějaký vyšší úřad a pozici v tomto zvláštním světě.

Není v tom nějaký řád, nato úmysl a o nějakých dotacích ani nemluvě. Provize či jiné finanční prebendy budˇnejsou nebo jsou dobře maskované. Nejedná se ani o nějakou přihlouplou soutěž nějakého supermarketu.

Je to jen několik zakřivených čar, které si může ledaskdo vykládat jak umí.

Taky se za to zatím nic neplatí neboť je čas tak zvaných svátků, míru a ještě asi něčeho jiného. Naši malí občané to chápou samozřejmě jinak, podobně jako my  v jejich letech či měsících.

Takže ať svítí vánoční stromky všude kde mohou a při tom mohou být ověnčeny všelikými profily, jejichž některá možná řešení zde uvádím.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A už konec!!!!!!

I když jsme v podstatě stále na začátku.

 

14. 12. 2017 © Jaroslav Lněnička

                                                                     18.1.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Leave a comment

Archivy