Home » Letectví » Solarimpulse 2 kolem světa

Solarimpulse 2 kolem světa

Print Friendly, PDF & Email

Solarimpulse kolem světaPřiblížil se start letounu poháněného energií ze Slunce kolem světa. Je to jedna z víceletých etap švýcarského týmu vedeného A.Borschbergem a B.Piccardem k realizaci létání bez krůpěje paliva. Už jsme o tom v minulých letech několikrát informovali.

Letoun označený jako SOLARIMPULSE 2 je druhým prototypem určeným k dosažení tohoto cíle. Je na následujícím obrázku na letišti v Abu Dhabi, odkud má odstartovat 1.3.2015 východním směrem přes dva oceány a čtyři kontinenty s předpokládanými 12 mezipřistáními. Celková ulétnutá vzdálenost má být kolem 35 000 km.

                                             SI 2 v Abu Dhabi

Letoun je jednomístný s více než 1,5 tisícem velmi tenkých solárních panelů a nemá přetlakovou kabinu. Pouze zásobu kyslíku s předpokládaným dostupem kolem 6 000 m, jak již bylo dříve vícekrát ověřeno. Pilot bude mít vedle nezbytné výbavy také tekutiny a potravu na týden.

Osádka bude zřejmě tvořena A.Borschbergem a B.Piccardem, kteří se budou v pilotním prostoru střídat vždy po mezipřistáních.

Bude to velký výkon, když si uvědomíme, že předpokládaná dosažená průměrná rychlost letu může být asi 110 km/h za bezvětří, jak bylo v předchozích  testech loni ověřeno.

Určitě se předpokládá, alespoň podle našeho mínění, že bude využíváno vhodných směrů větru v přiměřených výškách tak, aby rychlost letu vůči zemi dosáhla nejméně 150 – 170 km/h. I tak bude samotný let ve 12 etapách trvat 210 až 240 hodin. Celá mise zabere, i při příznivém počasí, asi 20 dní ( to je náš předpoklad). Schema trasy je v následujícím obrázku.

                                                     Solarimpulse kolem světa

Celému týmu přejeme, jako to bývávalo v dobách dlouhých námořních plaveb ke vzdáleným kontinentům a kolem světa, dobrý vítr v zádech.

Snad nebude od věci jestliže připomeneme heslovitě některé  již dosažené aviatické výkony v minulých desetiletích:

– lety německých a francouzských kluzáků s nepřetržitou dobou trvání delší než 50 hodin

– vícedenní lety balony kolem světa

– let dvoumístného amerického letounu kolem světa bez mezipřistání, průměrná rychlost letu byla přes 200 km/h.

21. 1. 2015 © Jaroslav Lněnička


Leave a comment

Archivy