Home » Počasí » Konec Medarda?!

Konec Medarda?!

Print Friendly, PDF & Email

Včera bylo 12. 07. 2012, což je podle kalendáře zhruba 30. den od svátku Medarda, patrona letních středoevropských monzunů. Podle pranostiky ma poprchávat ještě asi 10 dní a pak již ne. Občas to funguje, jak to mohou potvrdit o více než pět desetiletí dříve narození pamětníci. Ke konci tohoto období se po předchozích vedrech a bouřkách ochladí a začnou žně.

Medard se letos předvedl tradičně, tak  jako tomu bývá každoročně. Někdy s jednoletými nebo dvouletými přestávkami. Letos bylo jen trochu více bouřek. Jeden den na počátku července jsem jich napočítal zde v Hradci Králové celkem 5 – 6. Začalo to v 5,30h a skončilo asi v 21,30h. Mezitím spadlo velké množství vody i s kroupami o velikostech od 5 do 18 mm. Kanály nestačily pobírat takové množství nevsáklé povrchové vody a  silnice byly po dobu několik desítek minut pod vrstvou až 45 mm vody. Stejně tak všechny více či méně vodorovné plochy zahrad i polí.

Pak se střídaly nádherné dny s denními teplotami kolem 29°C, když noční hodnoty neklesly výrazně pod 20°C, s jejich obdobnými situacemi. Bouřky i lijáky pokrývaly každý den vždy nějakou část Střední Evropy, tedy i našeho státu.

Nedalo  mi to, i když již několikrát před tím byly nádherné scenérie oblačností a stihl jsem pořídít několik amatérských záběrů oblohy. Bylo to právě včera 12. 07. 2012 v den, kdy má svátek Olga. Bylo asi 13,10h, západní vítr 5 – 7 m/s, teplota 19°C,  oblačnost 4 až 5 osmin.

Jak to vypadalo nad východo-jiho-východní částí Hradce Králové zachycují následující fotografie. Načechrané kumuly byly srovnané převážně do řad ve směru větru a přestože nebyly příliš vysoké, napovídaly o tom kde by se dalo s kluzákem vystoupat. Po několika zatáčkách potlačit a po větru, blízko jejich základnám letět dost rychle dál a dál.

To jsem si myslel, představoval si to  a vzpomněl si při tom  jak to asi vypadá například nedaleko Hradce na letišti Aeroklubu Dvůr Králové n/L. Tam probíhaly závěrečné dny soupeření kluzáků na „15. ročníku Safari“. Podle záznamů na internetu to bylo asi takto:

12. 07. 2012            12,47h           neuskutečněný(ohlášený) briefing

12. 07. 2012            12,48h           další odklad briefingu na 13,15h

12. 07. 2012            13,22h          letová disciplina tohoto dne byla zrušena kvůli, od západu, postupující oblačnosti s deštěm, která měla zasáhnout letiště ve Dvoře během jedné až dvou hodin. Briefing na druhý den naplánován na 10,00h.

13. 07. 2012             08,07h          vzhledem k vývoji počasí je dnešní letový den zrušen a další briefing bude v 10,00h v roce 2013 a dnes v 19,00h vyhlášení výsledků.

Hradec Králové je od Dvora Králové n/L vzdálen přibližně jižním  směrem asi o cca  35  km. To zase není tak mnoho, aby se povětrnostní podmínky lišily zásadně. Pokud ovšem „nefunguje Medard“. V Hradci ten den nepršelo, i když se obloha odpoledna pokryla oblačností odpovídající cca 7/8 a ochladilo se. Jestli ve Dvoře pršelo, nevím. Termín konání závodů kluzáků ve Dvoře nebyl tedy asi vybrán příliš šťastně. Je to škoda.

Chtěl jsem touto poznámkou poukázat na to jak ostrá mohou být rozhraní teplot, tlaku, vlhkosti a podobně, v atmosféře Země a způsobit hodně odlišné povětrnostní podmínky v místech od sebe ne příliš vzdálených.

Výsledky z 15.ročníku Safari ve Dvoře Králové n/L je možné snadno již dnes získat na jejich internetových stránkách.

13. 07. 2012 © Jaroslav Lněnička


Leave a comment

Archivy