Home » Soutěže » Kraťoučký pohled do pravěku F3K

Kraťoučký pohled do pravěku F3K

Print Friendly, PDF & Email

Když se ještě házedla o rozpětí 1,5m neházela s otočkou a soutěžících bývalo méně než deset. To byl středověk této kategorie, ale provozovaný s nadšením stále větším množstvím jedinců.

Probíral jsem svůj nepořádně sestavený archiv a shledal jsem se s informacemi, které mně připomenuly doby dost minulé a jež by třeba někoho mohly přimět k úsměvu. Tak je tady prezentuji.

Ve snaze podpořit v počátkem našeho tisíciletí rozvíjející se kategorii házedel – F3K, uspořádal jsem z pověření Modelklubu Hradec Králové více než jednu takovou soutěž. Například účastníků dne 18.3.2000 v HK nebylo příliš mnoho. Spíše bylo více funkcionářů . Teplota vzduchu -2 až 1 stupeň Celsia, severní vítr o rychlostech od 2 do 5 m/s, výraznější přízemní turbulence za skupinami stromů a poměrně vzdálenými vyššími budovami. Oblačnost 6/8. Nijak zvlášť přátelské podmínky.

Podařilo se uskutečnit 10 disciplin ve 2 kolech.Výsledky byly následující:

1

Luděk Novotný

LMK Spořice

8861

2

Robert Gogol

LMK Litomyšl

7445

3

Ladislav Hloušek

LMK Polička

7101

4

Václav Rejchrt

Modelklub HK

1583

5

Aleš Kučera

LMK Polička

0

Soutěž proběhla bez protestů, startovné bylo 50,- tehdejších Kč.

Následují dvě fotografie se soutěžícími a funkcionáři. Luděk Novotný to již uměl tenkrát. Měl by se na té fotce poznat.

Dnešní soutěže se diametrálně liší od těch časů. Rozvinul se kruhovy hod s dosahovanými výškami po startu kolem 40m. Před 11 lety ti nejlepší nevyhodili kluzák F3K výše než asi 9 – 10m. Já jsem byl vždycky o asi 1 m níže. Z této výšky bylo úspěchen dosáhnout bez termiky času kolem 35 s. Lepší výkony ty kluzáky tenkrát neměly. Dnes jsou kompozitové konstrukce o trochu lepší, hlavně v pronikavosti proti větru.

Smutnit nikdo nemusí, vývoj jde dál, snad jen my jsme o trochu starší, ale pořád kolem těch dění.

18.8.2011 © Jaroslav Lněnička


Leave a comment

Archivy