Home » Letectví » Dornierovo muzeum ve Friedrichshafenu

Dornierovo muzeum ve Friedrichshafenu

Print Friendly, PDF & Email

Dornierovo muzeum ve Friedrichshafenu na břehu Bodamského jezera se scenerií Alp, nabízí mimo jiné pohled na historii létajících člunů vyráběných v tomto regionu s mnoha exponáty uvnitř i na volném prostranství před hangárem, které nechávají oživnout epochální doby minulých časů prostřednictvím revolučních konstrukcí Clauda Dorniera.

Před 80ti lety létal Dornier X, svého času největší velkokapacitní letoun, přes Atlantik. Stroj navržený Claudem Dornierem a postaven v Altenrheinu na břehu Bodamského jezera nabízel komfort pro 66 pasažérů a zahájil novou epochu v mezinárodní letecké dopravě.

Muzeum se nachází přímo na letišti ve Friedrichshafenu, kde na ploše 5000m2 je vystaveno 400 exponátů, z tohoto počtu je 12 letounů v původním stavu, například: Do-27, Do-228 či legendární Do-31.

Zhruba 1/3 výstavní plochy je věnovaná samotnému Claude Dornierovi, zvláště pak jeho návrhům létajících člunů, mezi nimiž je nejvíce prostoru vyhrazeno pro famózní Dornier X. Letos je tomu právě 80 let kdy tento stroj přeletěl jižní Atlantik a pokračoval na své cestě až do New Yorku.

Muzeum nabízí celkový průřez vývojovým a výrobním programem firmy Dornier, od létajících člunů, přes válečnou produkci strojů Do-17 / 215, Do-24, dále následuje legendární Do-27, 28 (létající do dnes v mnoha aeroklubech). Nalezneme zde i několik experimentálních strojů, například Do-31 – první německý stíhací letoun s charakteristikou VTOL.

Jedna část je věnovaná vojenskému vývoji, kde nalezneme několik bezpilotních prostředků (UAV) včetně mobilního řídícího pracoviště.

Samotnou kapitolou firmy Dornier je účast na komsickém výzkumu, speciálně vývoj a výroba kamery FOC, která je nainstalována na Hubbleově teleskopu.

Mimo zastřešenou část muzea se nachází několik dalších exponátů: Fiat G.91, Do-228, 328 s největším strojem Br.1150 Atlantic. V muzeu je příjemná restaurace s výhledem na hangáry Zeppelin NT, kde lze sledovat vzlety a přistání vzducholodí. Muzeum je otevřeno od května do konce října každý den od 10 do 18 hodin a od listopadu do konce dubna denně mimo pondělí.

Parkování je možno v areálu muzea. Vstupné činí 9,-€ na osobu, děti do 12ti let za polovinu, případně lze zakoupit kombinovanou vstupenku, která platí i pro vstup do Zeppelinova muzea.

6.8.2011

Stanislav Štembera a Eva Kalkušová připojují několik desítek fotografií z muzea, které se nachází na opačné straně  letiště, než leží výstavní haly AERO. A my ještě připojujeme porovnání tvarů a velikostí průřezů trupů DO X  a Airbusu 380.


Leave a comment

Archivy