Home » Aerodynamika a mechanika » Elipsa na křídle a VOP ultralightu „Ellipse Spirit“

Elipsa na křídle a VOP ultralightu „Ellipse Spirit“

Print Friendly, PDF & Email

06Ellipse Spirit  Foto  1Když se řekne „eliptické křídlo“ vybaví se skoro všem stoupencům letectví anglický „SPITFIRE“. Tuto legendu nebudeme blíže připomínat, protože se to stalo nesčíslněkrát před tím.

Dovolujeme si však přinést informaci o českém UL, na jehož nosné  a vodorovné ocasní ploše byly použity jako jejich základní tvary – elipsy. To se stalo v blízké minulosti a nyní jsou v atmosféře Země k vidění dva takové české stroje. Jsou zvány „ELLIPSE  SPIRIT“. V současné době probíhá úspěšně certifikace nejen u nás.

Zde je odkaz na výrobce ultralehkého letounu Ellipse Spirit : http://www.ellipse-spirit.com/ .

Lví podíl na uskutečnění tohoto nápadu má „na svědomí“ Martin Vyskočil, který se nechal okouzli kuželosečkou, jejímž tvarem je elipsa. A „napasoval“ ji jako základní tvar nosné a vodorovné ocasní plochy na ultralehký dvoumístný letoun. Bez potřebné finanční podpory by to však stěží dokázal, jak dokládají mnohé i současné příklady. Ti kdo ho podporovali by to možná zase nedokázali bez něj. Takováto symbioza je však skvělá a dává určité záruky do budoucna českého letectví. Aspoň v to doufáme.

Martin Vyskočil, strojní inženýr specializující se v oboru aviatiky, je autorem koncepce letounu, jeho aerodynamických výpočtů a většiny vnějších tvarů, rozmístění a tvarů nosníků a ještě i jiných podkladů nutných pro stvoření tohoto létajícího stroje.

Co ho k tomu vedlo je uvedeno v následujícím textu a přiblíženo v několika obrázcích a diagramech, jež jsme si troufli nepatrně upravit a doplnit.

Ellipse_Spirit (pdf, 400kB)

Jsme rádi a také trochu polichoceni tím, že se na nás spolutvůrce Ellipse Spirit – ing Martin Vyskočil obrátil a svěřil nám zveřejnění svého nápadu.

To také zřejmě potvrzuje smysl našeho počínání, kterým je tento nezávislý populárně naučný magazín, stále ještě živoucí bez mecenášů. 

6. 5. 2013 © Jaroslav Lněnička


Leave a comment

Archivy