Home » Počasí » Podzim 2012

Podzim 2012

Print Friendly, PDF & Email

A je tu znovu podzim a s ním přišla něco jako „prohibice“ a také nás čekají volby.

I když se snažíme být populárně naučným magazínem souvisejícím s aviatikou více tváří, není nám lhostejno co se děje kolem nás.

To všechno se nás bytostně dotýká a proto si dovolím  tyto skutečnosti připomenout textem a několika obrázky.

S přírodou a děním ve sluneční soustavě toho naštěstí mnoho nenaděláme a proto se můžeme radovat například z amatérských záběrů západu slunce před několika dny, mezi 19. a 20. hodinou. Podzimní rovnodennost je již přede dveřmi. Na jižní polokouli mají rovnodennost jarní.

Byly to krásné dny. Po nich přišel hutný déšť a dnes už je velmi smutný den s teplotou kolem 10°C, deštivo a větrno. Rozkvetly ocúny a louky jsou posekány. Začíná se sklízet ovoce všeho druhu. Letos asi s větší pečlivostí za účelem shromáždění co největšího množství méně kvalitního a poškozeného ovoce, aby bylo možno nechat vyhotovit různé pálenky. V jejich užívání nejsme ve světovém měřítku příliš pozadu. Proč právě soustředěněji  letos více než v letech minulých?

Inu, je to zřejmě tím, že „vybraní jednotlivci a skupiny“ toužící po zisku použili při ilegální výrobě „kořalek“ vedle etylalkoholu také metylalkohol. Protože je podstatně levnější. Zároveň je však pro většinu lidí smrtelně jedovatý. O těchto praktikách a o tom, že „díky“ vysoké spotřební dani utíkají státu, na radu jeho podivných úředníků, velké peníze se vědělo na mnoha „kompetentních“ úředních místech. Neboť pálení kořalek, to jest výroba destilátů nebo jejich míchání z líhů pomocí trestí, je byznys nad jiné výnosný. A tak si stát myslel, že když budou velké daně pro ty kdo to vyrábí a kupují, tak že vybere pro sebe velké peníze na daních. To se ale nestalo a bylo více méně veřejným tajemstvím, že takováto partyzánská činnost vynáší svým producentům více než 1 miliardu Kč ročně.

A tak se muselo stát to k čemu došlo, že zemřelo dodnes na otravu metylalkoholem už více než 23 obyvtel ČR. Další desítky leží v nemocnicích.

A jak se to najednou řeší, když nikdo za nic nemůže a dělal prý pro to co mohl nebo ještě více?!?! Vyhlásí se taková částečná prohibice, což znamená zákaz prodeje a výroby alkoholů s koncentrací etanolu nad 20%, a to třeba včetně Alpy. To je takové tradiční mazání na klouby a na kostky cukru.

Jak to bude a co z toho bude se zatím neví, snad někdy ano. Takže se pije zřejmě více vína a piva, z čehož mají především radost příslušní výrobci, společně s obchodníky. Jestli to pomůže zlepšit takovouto špatnou situaci ve státě je možná ukryto někde hodně daleko ve vesmíru. Takže se to asi opravdově nedozvíme a alkoholické nápoje z lihů se budou „pančovat“ dál.

No a, aby těch skvělých zvěstí nebylo málo, dovolím si připomenout, že brzoučku už budou zase volby. Nějak se v té prohibiční atmosféře trochu vytratily. Ale budou a my záse máme „skvělou možnost“ zvolit ze všech zel to zlo nejmenší, pokud něco nejmenšího jako zlo existuje. Ale taková je již demokracie.

Protože ale stále ještě pokládáme valnou část obyvatel tohoto státu za gramotnou v celém rozsahu, troufl jsem si během několika měsíců shromáždit něco málo postřehů a informací, které by mohly těm nadějným v současné situaci trochu napovědět. Není to nic světoborného, ale ne zase  tak úplně opomenutelného.

Sestavil jsem to do několika statí a dal tomu prozatimní titulní list. Kdo chce ať to přečte nebo dokonce využije.

Encyklopedie života občana české republiky

19. 9. 2012 © Jaroslav Lněnička

 


Leave a comment

Archivy