Home » Soutěže » Tři květnové dny z Hradce Králové

Tři květnové dny z Hradce Králové

Print Friendly, PDF & Email

Posledních asi 8 dnů foukal zpočátku čerstvý a v nárazech až silný východní a pak severovýchodní vítr, který vysoušel pole, louky, cesty, trávníky, zahrádky.  Obloha byla buď bezmračná nebo poseta krásnými bělostnými oblaky „cumulus humilis“.  K večeru se oblačnost vždy rozpouštěla.

24.5. ve čtvrtek jsem poslechl volání moji ženy a podíval jsem se z balkonu severozápadním směrem na podlouhlý, zespodu načervenalý mrak. Ležel napříč proudění vzduchu, které při Zemi navečer ustávalo. Byl to lentikulár nebo nebyl? Krkonoše, kopce o výškách kolem 1400-1600 m byly dost daleko. Odhadem asi 35-40 km. Pro jistotu jsem ho zaznamenal fotoaparátem a tady ten snímek zveřejňujeme. Druhý den, ač pokles rychlostí větru z tohož směru nebyl příliš velký, se již neobjevil. To byl jeden den v uplynulém týdnu.

26.5.2012 se na jednom ze dvou  permanentních leteckomodelářských letišť v Hradci Králové konal malý letecký den. Ten pořádal Juniorklub Hradec Králové. Počasí bylo skvělé – oblačnost 1/8, teplota cca 18°C ( v 11 hodin), slabý východní až jihovýchodní vítr. Sjelo se zde několik desítek létajících modelů. Z nich většina byla předvedena svými majiteli pro pobavení diváků. Těch bylo trochu víc. Několik fotografií z této akce následuje. Jednalo se samozřejmě o modely letadel ovládané radiem, skoro vždy s nějakým pohonem.To byl druhý den tohoto týdne.

      

27.5..2012 se na tomtéž letišti se stejným pořadatelem uskutečnil závod „Air Combat“, což má být vzdušný souboj. Přihlásilo se 33 soutěžících, kteří odlétali několik kol. Rozděleni, pokud byli ještě všichi, byli do třech soutěžních týmů po 7 a do dvou po 6. Každé kolo souboje se létá po dobu 7 minut.  Modely podobné strojům z II. světové války byly zhotoveny vesměs z polystyrenu a vybaveny vrtulovými elektropohony. Jejich rozpětí bylo trochu větší než 800mm.

Počasí bylo skvělé. Teploty kolem 18°C, slabounký vítr různých směrů, oblačnost 5/8. Je to dost náročná soutěž, kdy se snaží každý useknout kterémukoliv protivníkovi papírovou stuhu a to nejlépe na několikrát. Počítá se totiž každý zásah. Během 7 minut se jedná o soustředění skoro jako ve skutečném vzdušném souboji. Neboť je to kolotoč 7 strojů z nichž každý je schopen vykonávat všeliké obraty ve vzduchu. Občas se některý střetne s jiným. Jindy  se zase namotá ustřihnutá stuha na hřídel motoru a je po výkonu pohonné jednotky. Každý má připraveno proto několik modelů. A to byl třetí den uplynulého týdne.

               

27.5.2012 © Jaroslav Lněnička 


2 komentáře

Leave a comment

Archivy