Home » Editorial » Editorial 1/12

Editorial 1/12

Print Friendly, PDF & Email

Je právě 30.11.2011, pošmourný den, teplota kolem 0°C, slabý severní vítr. Nejošklivější každoroční počasí v této zeměpisné šířce uprostřed Evropy nastává. Prý je i nejsušší za posledních cca 200 let. A do toho my přicházíme s prvním číslem našeho magazínu roku 2012.

Nějak jsme tomu již přivykli(tomu počasí), takže nám to příliš nevadí. A protože je již kolem 16-té hodiny odpolední a nastává nevlídný soumrak přichází na řadu sestavení tohoto editoriálu.

V prvním článku, zveřejněném již před několika dny, je možné dozvědět se něco o tom jak si počínat při úvahách o zhotovení trochu větší polomakety(modelu)  kluzáku ASH 26. Jsou v něm uvedena i některá doporučení na to jak volit při tak velké štíhlosti křídla jeho profily.

Protože jsme uvedli v předchozích číslech dva úspěšné pokusy s letadly lehčími vzduchu, tak jsme se osmělili jejich vznášení v atmosféře Země populárně přiblížit na pozadí využití platných fyzikálních zákonů, jímž zde vévodí Archimedovo poznání aerostatického vztlaku.

Letouny bez ocasních ploch – samokřídla, nejsou  sice nijak zvlášť rozšířenou kategorií, ale my jsme jim věnovali v dalším článku trochu víc pozornosti neboť se jedná o létající stroje, které by neměly být opomíjeny, nejenom proto, že se jejich využívání rozrůstá především v leteckém modelářství.

Využívání energií z obnovitelných zdrojů je stále moderní (snad ne jenom módní) záležitostí a proto jsme si troufli věnovat „stojům na vítr“ trochu víc místa i tady. Jsou zde totiž významná podobenství s větrnými šrouby-vrtulemi a konec konců i křídly letounů. Nezabýváme se posuzováním toho, zdali to je nebo není cesta zachraňující lidstvo před drastickou energetickou  dietou. Jednoduše jsme se pokusili neprofesionálně  přiblížit princip jejich fungování čtenářům našeho magazínu.

A nakonec jsme uvedli i Obsah všech letošních čísel magazínu s odkazem na jednotlivé články v nich.

Při této příležitosti také připomínáme, že jsme obstarali pro tento magazín nový podzimní oblek ve střihu Word Press, který by měl všem jeho příznivcům lépe vyhovovat.

30. 11. 2011 © Jaroslav Lněnička

P. S.: Dne 2.12.2011 byla na veřejnost uvedena nová kniha s názvem „Létání a letiště v Hradci Králové“ autorů Zdeňka Doubka a Heleny Rezkové, formátu A4 s celkem 238 stranami textu, doprovázeného množstvím fotografií a grafů.

J. L.


Leave a comment

Archivy