Home » Letectví » Solar Impulse z Číny na Hawai

Solar Impulse z Číny na Hawai

Print Friendly, PDF & Email

První test.letyZačala předstartovní příprava SolarImpulse k letu přes značný kus Tichého oceánu z čínského Nanjingu do havajského Honolulu. Je to pokračování letu kolem světa na sluneční pohon po 35 dnech, kdy stroj vyčkával na vhodné počasí v Nanjingu.

André Borschberg by měl letět přinejmenším 6 dní a 6 nocí sám v pilotním prostoru kde bude pilotovat, spát, jíst, asi i trochu cvičit, vykonávat tělesné potřeby, komunikovat s řídícím centrem a podobně. A nebude se moci prakticky pohnout z místa a bude se dívat stále jen na vodu a možná na některé doprovodné plavidlo. To bude nesmírně náročné i když bude let probíhat bez jakýchkoliv jiných obtíží.

Předstartovní příprava tohoto 7. kroku na cestě kolem světa začala dnes ve 12,00 UTC.

Držíme mu palce u všech svých končetin. Ať se to podaří tomuto gigantickému modelu letadla s lidskou posádkou.

25. 5. 2015 © Jaroslav Lněnička


3 komentáře

  1. Studená fronta znemožňuje další let do Honolulu a proto bylo rozhodnuto, že dojde k neplánovanému přistání ve 13.00 UTC v Nagoy na letiště známém též pod jménem Komaki Airport.
    Pilot i letoun jsou v pořádku. André poletí ve větší výšce, aby mohl bezpečně přistát v místní podvečer po 40 hodin trvajícím, dosud nejdelším, letu stroje na solární pohon.
    Je 11,25h SEČ Jaroslav Lněnička

Leave a comment

Archivy