Home » Letectví » SolarImpulse 2 – let kolem světa v roce 2015

SolarImpulse 2 – let kolem světa v roce 2015

Print Friendly, PDF & Email

První test.letyŠvýcarský projekt SOLARIMPULSE vstoupil do další fáze dokončením druhého stroje SI 2 a získáním dalších potřebných financí, aby se pokusil v roce 2015 obletět svět s letounem na sluneční pohon. Jedná se o upravenou verzi SI 1 zejména v zadní části trupu a ocasních ploch a zřejmě i odstraněním jiných, během testování zjištěných, nedostatků.

SI 2

První test.lety

Let má být zahájen v březnu 2015 po předchozích zkouškách na poušti u Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech. Toto místo bylo vybráno jako nejvhodnější pro tento smělý pokus kvůli jeho klimatu, infrastruktuře a vztahu k bezodpadním technologiím.

Letový čas má být  asi 500 hodin se zastávkami v Indii, Myanmaru, Číně, USA a jižní Evropě nebo severní Africe v jeho závěru. Celková délka je cca 35 000 km. Tomu odpovídá průměrná rychlost letu 70 km/h, čehož bylo dosahováno při předchozích testech SI 1.

Let bude sestávat asi z 10 částí.

Výběr míst pro mezipřistání bude upřesněn podle technických a operačních okolností, které budou let provázet.

Nejdelší nepřerušená trasa má trvat asi 5 dní a nocí čemuž odpovídá vzdálenost cca 8 000 km a bude to zřejmě přelet Tichého oceánu z Číny do USA.

V řízení letounu se budou střídat Bertrand Piccard a André Borschberg, protože nevytápěná pilotní kabina o objemu 3,8 m³ je jednomístná.

Bude v ní vždy jídlo a voda na 1 týden, 6 lahví kyslíku, padák a záchranný člun. O zařízení potřebném pro vyměšování zbytků (něco jako upravená toilleta) z lidského těla jsem nenašel informace.

Celý pokus by měl proběhnout během cca 5 měsíců od března do srpna 2015.

I když nám nepřísluší tento neobvyklý projekt komentovat, tak si dovolujeme podotknout, že to bude velmi náročné a také přiměřeně nebezpečné. Protože tento v podstatě velký model bude vystaven všelikým ne vždy příznivým podmínkám, které prověří jeho pevnostní a letové vlastnosti, o spolehlivosti pohonných jednotek a baterií ani nemluvě.  Vzpomeňte například na americký „Helios“, který byl rozměrově a pravděpodobně i konstrukčně a materiálově velmi podobný oběma SI a jeho poslední let nad Hawaií.

A bude to také při přípravě a během letu vyžadovat rozsáhlou a spolehlivou spolupráci velkého pozemního týmu, protože například rozmary počasí a zejména účinky větrů, budou mít nemalý vliv. Ale s tím se určitě počítá a navíc poznatky a zkušenosti z jiných obdobných , i vlastních akcí týmu Solarimpulse, akcí  jsou k dispozici. Bude to přesto velký zápas s přírodou.

Takže jim přejeme co největší úspěch.

26. 9. 2014 © Jaroslav Lněnička


Leave a comment

Archivy