Home » Letectví » SolarImpulse 2 – 1. letový test

SolarImpulse 2 – 1. letový test

Print Friendly, PDF & Email

images (3)Dnes ráno, 2.6.2014, setrval druhý prototyp Solarimpulse ve vzduchu nad švýcarským územím více než 130 minut a dosáhl výšky kolem 1 600 m.

Odstartoval během několika sekund na dráze menší než asi 120 m (odhadem z videa). Rychlost mohla být asi 45 km/h (zase podle jedoucího cyklisty na videu) a rychlost stoupání asi do 2 m/s.

4 elektromotory mají být napájeny 7 250 fotovoltaickými články o hmotnosti cca 630 kg. Během nočních letů nemá rychlost letu vzhledem ke kapacitě baterií, nabíjených během dne zmíněnými články, překročit asi 46 km/h. Silnější protivítr bude zřejmě působit obtíže a rychlost vůči Zemi se sníží.

Proto bude nezbytné plánovat trasu letu kolem světa v roce 2015 s ohledem na lokální počasí v místech kudy bude probíhat let. To ostatně není nic nového, tak se uskutečnily dálkové přelety balonů již dříve a B. Piccard byl v jednom z nich.

Jak byl stavěn tento monstrózní model o rozpětí 64 m ( byl to S1A), SI 2 má rozpětí 72 m, je ukázáno na několika připojených fotografiích.

images (1)

Manipulace s deskami fotovoltaických článků, jež tvoří potah nosné plochy.

images (3)

images

Hlavní nosník křídla SIA se spoustou položeber.

images (2)

1. let SI 2  ......   2.4.2014

První let druhého jednomístného prototypu na solární pohon byl tedy úspěšně uskutečněn. Přejeme do Švýcarska úspěšná konání i v budoucnosti.

2.6.2014 © Jaroslav Lněnička


Leave a comment

Archivy