Home » Letectví » Antileteckomodelářské snažení

Antileteckomodelářské snažení

Print Friendly, PDF & Email

Hodně z našich příznivců, myslím tím Akademii letectví, ví,že Ministerstvo dopravy a ÚCL České Republiky má snahu zavést jakási pravidla do bezpečnosti leteckého provozu, mezi něž patří bezesporu i letecké modelářství.

Publikovali jsme před časem na to téma nějaké články a i já jsem se trochu angažoval ve vztahu k ÚCL.

Významnou činnost a úsilí vyvinul Pavel Macek z Hradce Králové, když Klub leteckých modelářů se poněkud opozdil v tom, aby obhajoval zájmy přinejmenším svých členů.

Vůbec žádnou reakci k tomu  jsem nezaznamenal od tuzemských výrobců modelů letadel a ani od těch co s nimi obchodují. Při tom se jich to bytostně mělo dotýkat. Hrát si na mrtvého brouka v trávě sice odpovídá české povaze, ale celkově věci škodí.

Nevšiml jsem si také, že by jakákoliv podpora vzešla ze strany tuzemských výrobců skutečných letadel nebo od Aeroklubu ČR. A při tom, jak neustále připomínáme, je letecké modelářství neoddiskutovatelným živým podhoubím veškerého letectví a to i armádního.

Proč se k tomu znovu vracíme???

V poslední době znovu zesílila nemístná aktivita MD ČR a ÚCL v rámci regulace leteckého provozu, která se v podstatě existenčně  dotýká bytí a nebytí „malého letectví“, jímž letecké modelářství je celkem vhodně nazýváno.

Abychom naše příznivce uvedli znovu gramotněji do této situace, připojujeme erudovaný odkaz vypracovaný Pavlem Mackem, který je směrován formou dopisu na poslance Parlamentu ČR.

Odkaz na soubor přímo na webu P. Macka

Věc je vážná a měla by být, spíše musí být, řešena jinak, než je tomu dosud.

Náš magazín si troufá vyzvat všechny pragmaticky uvažující zájemce, jichž se tato situace týká,, aby se setkali v přiměřeném počtu na semináři, z něhož by vzešlo doporučení dalšího postupu a zároveň bylo dáno na vědomí zodpovědným orgánům tohoto státu, že dotčených několik desítek tisíc stoupenců tohoto „malého letectví“ není pouze pasivní skupinou občanů smířených s tím, že  snad nějaká zájmová skupina spojená s „ochotnými“ úředníky bude podivně jejich životy ovlivňovat.

Pokud se najde několik obětavých a alespoň trochu odvážných stoupenců nejen leteckého modelářství pro to, aby sestavili gramotné, oprávněné a pragmatické stanovisko k tomuto problému, pak je náš magazín takové setkání ochoten zorganizovat. 

11. 2. 2013 © Jaroslav Lněnička


13 komentářů

  1. Rád bych tomu nějak pomohl, protože se mě to týká. Jako aktivního modeláře, i když nelítám ty éra kerých se to týká. Ale těžko říct jak se to zvrhne a proto mi to není jedno! Nejsem právník, ani výrobce, takže můj hlas je jeden z tisíců. Můžu i tak nějak pomoci?
    JirkaB

  2. Tipoval bych, že spousta modelářů ani neví, že se něco takovýho děje. Natož tak, že by se jich to mohlo týkat! Bohužel je to tak, jak jste to napsal…
    Pročítal jsem dodatek s novým návrhem, včetně požadavků na získání toho oprávnění. A musím říct, že je to síla.

  3. Bohužel o jednáních na ÚCL mám velmi rozporné informace. Na fóru MH je předlouhé vlákno, organizuje se petice atd. Při (asi posledním) jednání na ÚCL byli 2 členové našeho klubu – předseda a dlouholetý modelář, lítající s obry a jety. Předseda se nechtěl moc rozšiřovat, ale napsal, že zprávy prosakující do diskuzí jsou do značné míry nesmyslné. Jednou z jednajících stran je také pán s nickem PTI na MojeHobby, který je jak modelář, tak osoba mající na starosti na min. obrany problematiku UAV. Jeho komentáře jsou také velmi opatrné. Dám spíš na tyhle pány, než na diskutující na MH. Že asi jet 19 kg s maximálkou 400 km/h by měl respektovat nějaká omezení, chápu. Námitka je taky, že omezení musí být uložena zákonem, ne nějakou vyhláškou. Podepíšu petici, když budu dost vědět. Zatím to nevím. Názor, že ÚCL nic není do létání s modely, asi neobstojí. Musí se bojovat za to, aby nebyli skrouhnuti normální modely a modeláři.

Leave a comment

Archivy