Home » Akce » AirShow Žamberk 2018

AirShow Žamberk 2018

Print Friendly, PDF & Email

Žamberské letiště patří mezi desítku aviatických míst v severovýchodních Čechách, kde se čas od času konají setkání s občany zajímající se o létající stroje a lidi, kteří se neustále pokoušejí pohybovat atmosférou Země což mnozí jiní mnohdy nechápou, ale zároveň obdivují.

K takovému setkání s několika stovkami diváků došlo opět 30.6.2018.

Měli jsme možnost, a rádi jsme to učinili, se této podívané zúčastnit. A přikládáme několik fotografii o tom.

 

To je dílčí záběr z žamberského letišti a v následujících fotografiích je několik ukázek „účinkujících“ aviatiků pro  stovky návštěvníků.

 

 

 

 

 

Tohle je pan Dvořák, nyní úspěšný pilot v ČSA , který je příznivcem Aeroklubu Žamberk, když před asi 23 lety byl aktivním šéfem strunkovického letiště ( fotografie jeho stroje z té doby a z žamberského letiště je na titulní straně aviatické knížky „Létání/Flying“ vydané Aeromodelem  ). V dalších dvou obrázcích je jeho současný stroj se dvěma nosnými plochami.

 

 

Následuje několik fotografii velmi úspěšného účastníka zavodů Red Bull Air Race,  který si upevňuje postavení na předních místech v tomto výjimečném celosvětovém etapovém závodě kolem pylonů, systematicky již po několik let.

Je to Martin Šonka původem ze Dvora  Králové, který se uvolil předvést svoje kumštýrské umění v trojrozměrném prostoru zemské atmosféry návštěvníkům tohoto setkání, aby druhý den na jiném letišti získal poosmé titul akrobatického mistra ČR.

Skvělý rozvoj občana ČR v nelehkých podmínkách. Blahopřejeme mu k tomu a ať to vydrží co nejdéle.

 

A protože aviatická akrobacie je pěstována nejen na motorových letounech přinášíme snímek jiného zaníceného a úspěšného aviatika pana Miloše Ramerta na Blaníku, za doprovodu hudby. Ten v Žamberku také „učinkoval“ s nádherně zbarveným Blaníkem.

 

Aby se necítili letečtí modeláři opomenuti připomínáme, že i v tomto odvětví „malého letectví“  jsou pořádány závody kolem pylonů. Dosahované rychlosti letů jsou kolem 300 km/h  a přetížení přibližně 20g. To by lidská posádka bez g-obleku nepřežila.

Na dalším obrázku  je, zprava do leva, trojice pánů – M.Ramert, M.Šonka a J.Šubrt, kterému se podařilo, mimo jiné, tuto dvojici přivést před kameru.

 

A tak to asi bylo letos na žamberském letišti.

Všechny fotografie, je jejich mnohem více, jsme získali laskavostí pana Ladislava Klofáta, za což mu děkujeme.

6. 7. 2018 © Jaroslav Lněnička


Leave a comment

Archivy