Akademie letectví :: číslo 11 / 2010 / Editorial
e-magazín Akademie letectví

Editorial

Nastal již úřední podzim, Slunce se přehouplo na jižní část planety Země a my jsme tu zase s dalším číslem letošního magazínu AL, v němž jsme chtěli přinést například další zprávy o SolarImpulse. To nám nevyšlo, protože podle oficiálních zpráv jim nepřízeň počasí neumožnila další plánovaný test. Bude to asi tím zvláštním povětřím na rozhraní léta a podzimu.

Pro nás bude však mnohem důležitější snaha několika set tisíc zájemců z tohoto státu probít se do místních zastupitelských úřadů prostřednictvím voleb ve dnech 15. a 16. října 2010. Ještě se před tím asi dozvíme všeliké historky o některých z nich, které si ponechávají příslušné instituce na dobu těsně před volbami, tak jako schraňují televizní stanice povedené pořady na Silvestra. To bude něco?! A všichni „mají na mysli“ pro nás jen to nejlepší, i když mnozí nevědí co to má být a ještě při tom zaměňují osobní zájmena vy( to jako my ostatní) a já ( ten co slibuje).

V prvním článku najdete pokračování povídání o stabilitě, tentokrát o stabilitě stranové, která posuzuje současné pohyby podle osy svislé a podélné. Značnou roli při tom hraje velikost vzepětí a rozložení bočních ploch letounu před a za těžištěm. Pokusili jsme se to populárně popsat a není to tak jednoduché jak se zpočátku zdálo.

V druhém článku je připomenutí dalšího Janovcova profilu. „Jpp 22“, s poměrně značnou tloušťkou – 22% a proto i velkým klopným momentem. Aerodynamické charakteristiky profilu jsou však skvělé a umožňují například vypuštění klapek na nosné ploše, pokud se jimi nemá jen brzdit. Velmi podobný profil jsme zveřejnili již dříve.

V dalším článku je zpráva o tom jak se skupina nadšenců v Kanadě vypořádala s pohyblivou nosnou plochou k pohonu letounu, podle vzoru ptáků. Dovolili jsme si k tomu přičinit trochu vlastních poznámek. To však neubírá nic na tom, že to je zajímavý počin, který musí být provázen některými unikátními řešeními.

A protože jsme při té příležitosti doplnili slovník vybraných pojmů o termín „přízemní efekt“, tak ho v tomto čísle zveřejňujeme také.

No a přehled naší dostupné literatury je zde uveden jako vždy před tím.

J. L.
2. 10. 2010
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz