Akademie letectví :: číslo 10 / 2010 / CIAF 2010 – Hradec Králové
e-magazín Akademie letectví

CIAF 2010 – Hradec Králové

Ve dnech 4. a 5. září 2010 proběhla na hradeckém letišti 17. mezinárodní podívaná na převážně vojenskou vzdušnou techniku, z minulosti již známá pod názvem Czech International Air Fest (CIAF). Uskutečnila se pod patronací mnoha společností i města Hradce Králové. V tomto článku je stručný report z prvního dne, kdy bylo klidné oblačné počasí s ranní teplotou kolem 11 stupňů Celsia, která později vystoupila na cca 17 stupňů téže stupnice. Vstupné pro dospělého občana – 300,-Kč a parkovné 1 auta – 100,-Kč. Ceny na stáncích s občerstvením v rámci zvyklostí zkušených provozovatelů.

„Aranžmá“ ani rozsah a ani počet návštěvníků zřejmě nevybočovaly nijak zvlášť z několika týchž posledních „šou“. Osmělujeme se přinést několik fotografií pro ty kdo neměli možnost se zúčastnit.

První dva obrázky zachycují stojánku akrobatických letounů a jeden konvenční transportní letoun.

Další čtyři obrázky napovídají něco málo o tom v jakých polohách se mohou nacházet listy vrtulí transportního letounu(tentokrát z Belgie) a také něo o jejich tvarech a průbězích stoupání.

Pak jsou tu staří známí- dvě repliky, dále Čmelák a AN-2, ale dohromady jich bylo málo.

Následující tři obrázky měly přiblížit divákům jak to asi probíhá, jestliže se objeví v našem vzdušném prostoru neidentifikovaný letoun (nyní to byl Boeing 707) a neodpovídá na výzvy. Gripeny (údajně byly plně vyzbrojeny, protože byly zapůjčeny z pohotovosti armády ČR) vykonávaly předepsané úkony a snažily se Boeing 707 přimět k přistání. Což se jim (snad podle interních armádních manuálů) podařilo na třetí pokus tak, aby diváci pochopili celý proces. Nebylo to nezajímavé, protože Gripeny musely například přizpůsobit rychlost letu Boeingu, což mohlo být kolem 400 km/h a manévrovat při tom v nevelké výšce.

Pak zde byla ještě viděna ukázka falešného navedení nepřátelské rakety na F-16, pomocí vypuštěných „flér“, které měly odlákat zaměřovací systém rakety od letounu a ten mohl pokračovat „nezraněn“ v další činnosti.

Pořadatel celé akce byl tak laskavý, že vyhověl v rámci blížících se komunálních voleb v říjnu 2010 tomu, aby se politické strany prezentovaly před diváky CIAF. Zaznamenali jsme, že toho využila zřejmě jen ODS, jakýmsi modrým nafouknutým obloukem a TOP09 prostřednictvím postaveného prostého stánku. Zaznamenali jsme i deník „Právo“ kolportovaný jeho příznivci. Protože jsme měli možnost pobývat v blízkosti stánku TOP09, tak ho přinášíme na dalším obrázku.

Vzhledem k tomu, že v současné době probíhají intentivní jednání například o zdravotnictví v tomto státě, nemohli jsme si nechat ujít zaznamenání přítomnosti pana Dr. Leoše Hegera, v současné době ministra zdravotnictví ČR, na této akci. On byl totiž také leteckým modelářem a o letectví se stále zajímá.

Rádi jsme se s ním setkali, prohodili několik vět a zvěčnili jsme jeho přítomnost na této akci několika fotografiemi, z nichž dvě dále prezentujeme. Jsme tak troufalí, že si upřímně přejeme, aby se panu Hegerovi podařilo splnit veškerá jeho ušlechtilá snažení v oboru, v kterém se vyzná, protože se budou dotýkat nás všech, ať jsme na CIAFu byli nebo ne. K tomu vám přejeme, pane ministře Hegere, pevné zdraví a úplný úspěch, až budete za čtyři roky hodnotit sám, nebo z vůle jiných, výsledky svého konání. Všichni, ač si to mnozí nepřipouštějí, na to spoléhají a ve vlastním zájmu by Vám měli držet palce.

Hodně štěstí při jednáních se spolupracovníky a partnery a při utkáních se soupeři.

Jaroslav Lněnička
4. 9. 2010
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz