Akademie letectví :: číslo 08 / 2010 / A. L. Berblinger Jubiläumsjahr 2011 Ulm
e-magazín Akademie letectví

A. L. Berblinger Jubiläumsjahr 2011
Ulm

Město Ulm a organizátoři „Messe Friedrichshafen“ se spojili, aby uspořádali Berblingovu soutěž o nejpokrokovější létající stroj v roce 2011 u příležitosti 200. výročí pokusu tohoto německého pionýra letectví přeletět z hradeb města Dunaj.

V roce 1811 se pokusil ulmský krejčí Albrecht Ludwig Berblinger přeletět na svém vlastním závěsném kluzáku z městských hradeb města Dunaj. Nepodařilo se mu to údajně kvůli chladnému svislému proudění vzduchu nad řekou a skončil v jejich vlnách, odkud byl zachráněn. Asi to nebylo jen sestupné proudění, protože „dvoudeštníková“ koncepce nosné plochy nebyla právě nejšťastnější. Odvahu však měl, jako mnoho pionýrů před i po něm, velikou a patří mu náš obdiv a úcta.

Cílem Berblingerovy letecké soutěže v roce 2011 je podpořit a poukázat na možná pokroková řešení v nejnovějších technologiích konstrukce a stavby letadel využívající posledních výzkumných a vývojových poznatků z letectví. Úsilí účastníků mělo by být soustředěno na návrh, konstrukci a stavbu létajícího stroje pro jednu až dvě osoby s použitím inovovaných technologií včetně případné pohonné jednotky. Důraz by měl být při tom kladen i na ovlivnění přírodního prostředí, ekonomii a bezpečnost.

Soutěž – Berlinger Flight Competition je otevřena pro jakýkoliv team na Zemi.

Předběžné přihlášky je třeba poslat do 31.12.2010. Definitivní termín registrace je 15.3.2011.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny v ulmské městské radnici v neděli 17.4.2011. Všechny stroje zúčastněné v soutěži budou v tu dobu vystaveny na náměstí v Ulmu.

Přinášíme tuto informaci pro naše stoupence, protože ji pokládáme přinejmenším za zajímavou a zveřejňujeme jedinou dostupnou skicu této 200 let staré události s plným textem propozic soutěže(v angličtině).

Jaroslav Lněnička
30. 6. 2010
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz