Akademie letectví :: číslo 07 / 2010 / Editorial
e-magazín Akademie letectví

Editorial

Nastala povolební kocovina, někdo je šťasný, jiný zas roztrpčený, další jsou nas-štvaní, protože přišli o výnosný job a do toho pořád prší z oblohy pokryté souvislými vrstvami altocumulů. Začal měsíc červen a snad se vyvedou aspoň sena.

V prvním článku se ještě jednou vracíme do kunovického Evektoru, abychom připomenuli jeho aktivity, jakožto významného představitele leteckého průmyslu u nás. Jsou to oba Stary, Cobra a jak jinak i EV-55.

Pak je tu povšimnutí si upoutaných modelů, jež stále ještě neopouštějí svoje dříve vydobyté místo na slunci. Jejich aktivity však poznenáhlu řídnou, tak jak je vytěsňují úplně nové možnosti leteckého modelářství, jež stále více zasahuje do sféry bezpilotních prostředků, protože k tomu má mnoho materiálních pobídek. Přinášíme několik fotografií z mezinárodního klání U-modelů konaného v minulém měsíci v Hradci Králové.

Znovu zveřejňujeme další pokračování páně Janovcových skvělých profilů a ještě jsme neskončili. Postupně přibudou další, aby jeho úspěšné úsilí nezůstalo zapomenuto.

Následuje exkurs do záležitosti související se znečišťováním atmosféry pevnými i plynnými emisemi, tentokrát z pilné islandské sopky a z toho plynoucích následků zejména pro proudové motory, jejichž rotující části, ale nejen ony, jsou vystaveny neúměrným mechanickým namáháním, rychle se opotřebovávají nebo zanášejí a tím znemožňují spolehlivý provoz a ohrožují bezpečnost létání.

A nakonec je tu ještě něco pro letecké modeláře o radiem řízených větroních s ovládáním pouze směrovky, což může u mnoha dnešních z nich, ovlivněných nejmodernější technikou vyvolat shovívavý úsměv. Taková ale byla doba a ještě ne všichni kdo tím prošli se připojili k většině lidstva (zemřeli).

Takže zase příště, to jest asi za měsíc.

J. L.
2. 6. 2010
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz