Akademie letectví :: číslo 01 / 2010 / Regulace leteckomodelářských činností v ČR
e-magazín Akademie letectví

Regulace leteckomodelářských činností v ČR

Mezirezortní komise zabývající se vlivem bezpilotních prostředků ( do nichž jsou zařazovány i modely letadel) na bezpečnost leteckého provozu zveřejnila před časem Doplněk X předpisu L2. O tom jsme již informovali například v našem magazínu AL 11/09.

Do 30.11.2009 byla dána možnost se k těmto dokumentům vyjádřit. Na stránkách internetu( http://www.lomcovak.cz ) bylo se možné například seznámit se stanoviskem LMK Česká Třebová. Nám se dostalo 1.12.2009 do rukou vyjádření SMČR k regulaci bezpilotních systémů jako protinávrh k předpisu L2 – Doplněk X a Doplněk Y.

Dovolujeme si tento dokument zveřejnit v našem magazínu, protože nejen jej, ale celou situaci pokládáme za natolik závažnou, aby se s ní seznámilo co nejvíce stoupenců letectví u nás.

Bezpilotní prostředky doznávají v posledním období nebývalého rozsahu na celém světě a proto je o ně čím dál větší zájem, jak z hlediska jejich výrobců a potenciálních provozovatelů, tak i ze strany příslušných institucí, zodpovědných za provoz létajících strojů veškerého druhu. Rozvoj tohoto odvětví letectví je zřejmě na počátku své dráhy a lze mu jen přát úspěšnou cestu, z níž budeme mít prospěch všichni. To však nemůže znamenat zásadní omezení možností jiných účastníků využívajících atmosféru Země. Těmito, počtem ne nezanedbatelnými účastníky, míníme právě letecké modeláře se všemi jejich vlastnostmi a možnostmi, které poskytují dnešní technologie a materiály. Náš postoj jsme již vyjádřili v předminulém magazínu AL.

Celý tento projekt, nezbytný pro rozvoj veškerého letectví u nás, pokládáme za závažný a proto také zveřejňujeme stanovisko vrcholného orgánu leteckých modelářů ČR.

Příloha: Vyjádření SMČR k regulaci bezpilotních systémů z 30.11.2009.
Soubor ke stažení: VyjadreniSMCR.zip

Jaroslav Lněnička
2. 12. 2009
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz