Akademie letectví :: číslo 12 / 2009 / Říjnový vzduchoplavecký podvečer 24.10.2009 v Hradci Králové
e-magazín Akademie letectví

Říjnový vzduchoplavecký podvečer
24.10.2009 v Hradci Králové

Když se objeví montgolfiéra nad sousedními domy tak mi to nedá, i když jsme tu s naším magazínem hlavně pro aerodyny. Tak jsem to zkusil zachytit svým ne příliš výkonných fotoaparátem.

Počasí bylo málo vlídné. Sice velmi slabý, skoro žádný vítr při Zemi, což vzduchoplavci obvykle vítají. Nahoře to ale foukalo, podle odhadu asi 3-4m/s. Nejprve od západu a pak od severu. Teplota 8 stupňů Celsia a tlak 1015 hPa.

Oblačnost 8/8( já bych řekl „10/8“) ošklivě šedivá, s nejasnými konturami jednotlivých mraků, asi ve 350m, možná níže. Ze Země se mohlo konstatovat : žádná termika a možná i inverze. Přesto měl ten(nebo ti) vzduchoplavec znatelné potíže udržet výšku letu. V intervalech po cca 4-5 minutách přitápěl jako v lokomotivě. Viz první obrázek.

Balon stále plul směrem východním a klesl na cca 120m nad východní zástavbou blízko malšovického lesa.

A klesal dál nad les. Pilot zapínal hořák ve velmi krátkých intervalech. Sestupná proudění a možná také usazování vzdušné vlhkosti na plášti balonu ho stále tlačily k Zemi.

Za tím činžákem to nevypadalo skvěle. A tak jsem usoudil, že se posádka rozhodla přistát, i když výběr nebyl příliš velký.

K mému údivu, asi za deset minut, jsem zahlédl balon na pouti jižním směrem a ve stoupání. Začal se vzdalovat, denního světla ubývalo a tak je poslední obrázek nepříliš kvalitní. Zřetelný je pouze plamen hořáku. Bylo asi deset minut po páté hodině odpolední(dnes v noci se mění letní čas na původní přírodní). Celá ta podívaná pro mě začala asi ve čtyři hodiny.

Pak jsem svoje dívání na létající stroj lehčí vzduchu skončil. V 6,15h se setmělo téměř úplně a kouř z okolních domků stoupal přibližně svisle vzhůru.

Jaroslav Lněnička
24. 10. 2009
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz