Akademie letectví :: číslo 07 / 2009 / Editorial
e-magazín Akademie letectví

Editorial

Je konec měsíce května 2005 a my stále ještě přinášíme zpopularizované informace o letectví v tomto internetovém časopise. Za poslední období nás nikdo nepochválil ani nepohaněl, takže bychom se mohli nechat třeba zvolit do Evropského parlamentu, kteréžto volby nás právě vyzývají k tomu, abychom vhodili jakési lístky do beden s obdélníkovým otvorem nahoře. Ale asi to nevyužijeme. Myslím tu nominaci na zvýšení životního standardu.

Na titulním listě našeho časopisu je tentokrát jakási koláž z Rané před více lety, kde se slétlo nebo přijelo mnoho dřívějších létajících strojů, originálů i replik. Byla to skvělá podívaná. Některé stroje od té doby možná již bohužel dolétaly.

V prvním článku přinášíme trochu obsažnější text, spolu s anglickou verzí článku, o sklopných vrtulích. Mělo by to napomoci k orientaci v takovýchto pohonných jednotkách, i když převážně užívaných zatím jen u modelů letadel.

Další informace obsahuje inspiraci ke stavbě trochu většího motorizovaného modelu větroně elektrickou pohonnou jednotkou.

Pak je tu ještě jedna nápověda jak započít s návrhem skutečného jednomístného větroně nepříliš velkého rozpětí a velmi slušných výkonů.

Poslední článek tohoto čísla je věnován rychlostní poláře letounu s cílem stručně vysvětlit co jejím posláním a jak ji lze využít.

Je tu i odkaz na doplněný sborník(slovník) vybraných výrazů a literaturu po níž příliš zájemců stále netouží.

Zařadil jsem ještě něco málo z velmi domácího prostředí našeho doupěte, kde sestavujeme tento magazín, na černobílé fotografii.

Jaroslav Lněnička
30.5.2009
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz