Akademie letectví :: číslo 06 / 2009 / Malá přehlídka převážně dřívější letecké módy
e-magazín Akademie letectví

Malá přehlídka převážně dřívější letecké módy

Abychom nebyli zařazeni do kategorie úchylných propagátorů leteckých nauk, i když jen na velmi zpopularizované úrovni, tak zařazujeme v tomto čísle AL několik fotografií letadel z dřívějších, ještě dost pionýrských, dob letectví pro potěchu zraku těch, jež mají vztah k letadlům na svou dobu velmi odvážných řešení, uvědomíme-li si navíc jaké materiálové a technologické možnosti, včetně aerodynamických znalostí, měli jejich tehdejší tvůrci k dispozici. Připletlo se mezi ně také něco málo pozdějších řešení.

Stručný průběh této letecké přehlídky byl zachycen před lety na jednom z pražských letišť, jak lze snadno poznat ze dvou obrázků.

Pokud nebude mít tato naše iniciativa výrazně negativní ohlas mezi našimi čtenáři, tak ji ještě v budoucích číslech několikrát, vždy trochu jinak, zopakujeme.

Takže zde je několik napodobenin věhlasných strojů z dřívějších dob, jejichž současní stavitelé měli usnadněnou práci díky využití dnešních nesrovnatelně lepších technologií i materiálů, jež měli k dispozici.

Jaroslav Lněnička
11.4.2009
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz