Akademie letectví :: číslo 06 / 2009 / Krátké připomenutí úspěchů NASA
e-magazín Akademie letectví

Krátké připomenutí úspěchů NASA
(NASA = National Aeronautics and Space Administration)

Snad nevybočíme nevhodně od našeho populárně aktivistického snažení, když připomeneme několika obrázky, velmi stručně, část aktivit a výsledků jichž dosáhla americká NASA v posledních desetiletích.

Obrázky jsou doprovázeny anglickým textem a já jsem si dovolil je ještě opatřit českými glosami pro ty, kdo to přivítají.

Je to pár fotografií, které jsem převzal ze serveru MSN.com, protože jsem je pokládal přinejmenším za zajímavé i pro nás, stoupence létajících strojů, jež by se asi ve vesmírném nekonečnu neuplatnily, protože potřebují ke svému pohybu plynné fluidum, zvané vzduch.

Abych neskončil jen takhle zjednodušeně, připomenu například, že Vesmírů je nespočítatelné množství, jiných planet jako je Země není v nich zřejmě příliš mnoho, naše sluneční soustava má za sebou již asi polovinu „životnosti“(ještě asi tak 4,5- 5mld let), snad nás nepotká v nejbližších tisíciletích srážka s velkým vesmírným kamenem (asi 500km v průměru) nebo se lidstvo nezničí samo, aby tak uvolnilo budoucnost třeba mravencům ...

... a stroje létající v našem povětří se budou dále rozvíjet.

Tento příspěvek jsem sestavil asi 20 hodin po letošním nástupu astronomického jara. J.L.

Jaroslav Lněnička
21.3.2009
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz