Akademie letectví :: číslo 06 / 2009 / Galerie Janovcových profilů 2
e-magazín Akademie letectví

Galerie Janovcových profilů 2

Jsou tu další dva Janovcovy excelentní profily plně funkční pro podmínky obtékání udávané nám již známou bezrozměrnou charakteristikou zvanou Reynoldsovo číslo a to počínaje její hodnotou od cca 500 000.

Vzhledem ke geometrickým charakteristikám obou profilů (tloušťka, prohnutí) a jejich průběhů podél jejich hloubek není možné očekávat vyhovující výkony i vlastnosti při nízkých Re číslech, tj. například pro modely letadel. Podívejte se jaké nepovzbudivé průběhy mají poláry obou profilů při Re = 100 000.

Zato při podmínkách proudění odpovídajících již velikostem nosných ploch malých letadel, a to včetně jejich konců (těch ploch), jsou výsledky velmi nadějné. Účinnosti obou profilů (aerodynamická jemnost) jsou skvělé, nejméně 200 při Re = 2 000 000.

Určitým poplatkem za tyto hodnoty jsou související hodnoty součinitelů klopných momentů, z nichž plynoucí nepříznivá pevnostní namáhání nosných ploch lze však kompenzovat, i při velkých štíhlostech, využitím dostatečných tloušťek profilů.

Jak si jistě pozorní čtenáři všimli mají oba profily ne právě malá prohnutí což má, mimo jiné, za následek posunutí minimálních součinitelů odporu do středních hodnot součinitelů vztlaku a zároveň jejich znatelný nárůst při velmi malých součinitelích vztlaku. To vede, jak jsou již naši čtenáři z dřívějška poučeni k tomu, že využití těchto profilů pro letadla pohybující se velkými rychlostmi by si vyžádalo pohonné jednotky o značných výkonech.

Jaroslav Lněnička
10.4.2009
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz