Akademie letectví :: číslo 11 / 2008 / Editorial
e-magazín Akademie letectví

Editorial

Začíná nejošklivější období roku. Možnosti k létání budou zmenšeny, takže zbude čas na přemýšlení o létajících strojích, o jejich vylepšování a snad i o tom co se na ně chystá v rámci různých „aktivit“ některých našich institucí. Bude i místo pro ohlédnutí za tím co se dělo v letectví letos i dříve. Pokusili jsme se k tomu přispět několika články.

Z dřívějška jsme vybrali několik informací s obrázky souvisejících s „Čmelákem“ a „AN 2“. Setkal jsem se s nimi na jaroměřském letišti a nedalo mi to, abych je jen tak minul, i když o nich již bylo napsáno nemálo.

Pak jsem opět posunul dále informace o profilech nosných a ocasních ploch. Záměrně popisuji okolnosti s tím související jinak než je zvykem, tj. jazykem vysokoškolských skript. Je ale obtížné a ošemetné vybrat z moře faktických informací to minimum, které by čtenář magazínu ještě unesl, aniž bych se dopustil nějakých nepravostí a jeho zmátl. Přesto jsem to zase zkusil.

Ještě jsem připojil některé zajímavé informace o účincích vrtulového proudu, tak jak jsem měl možnost se s nimi seznámit u skutečných letadel i u modelů. Experimenty na dostatečně velkých modelech jsou velmi zajímavé a dost věrohodné, pokud víte jak s dosaženými výsledky naložit.

A protože tohle je i magazín pro letecké modeláře jsou tu pro ně dva příspěvky. Jeden je o připravované regulaci jejich činností, kam jsem si dovolil připojit svoje vlastní mínění na pozadí dalších získaných informací s tím souvisejících, tentokrát z USA. Druhým příspěvkem je krátký souhrn , s několika doporučeními pro modely letadel poháněných elektromotory.

Přemýšlel jsem také o tom, zda jazyk a forma, kterou používám v magazínu není pro mnohé čitatele nevlídná či nesrozumitelná. Protože se ale nikdo neozývá a s přijatelnými návrhy nepřichází, tak u toho zůstanu i nadále. Děláme to rádi a zatím do toho nemusíme vkládat velké vlastní finanční obnosy, které jsou nenávratné.

Občas, ale velmi zřídka, se mi dostane dotazu, zda by to nemohlo vycházet v tištěné formě a nebo jestli by se to nemohlo ještě podpořit nějakými podrobnějšími přednáškami. To by samozřejmě bylo možné, ale stálo by to hodně peněz, které není ochoten každý vydat ze své kapsy. Zatím to držíme formou internetových stránek bez jakékoliv reklamy a snad to po patřičnou dobu, abychom publikovali to co pokládáme za potřebné, dokážeme dělat i nadále.

Určitou možností by bylo vydávat tištěné publikace s vybranými články a údaji v nějakých delších časových intervalech, ale to zase v barevném provedení a bez reklam stojí čtenáře nemálo peněz a neobešlo by se to zřejmě bez podmínky předplatného od dostatečného počtu zájemců, tj. několika stovek příznivců.

Tak zase asi za měsíc.

Jaroslav Lněnička
29.10.2008
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz