Home » Modely či letouny a jejich návrhy » Amatérské stavby letadel

Amatérské stavby letadel

Print Friendly, PDF & Email

22Tento dokument je určen pro těch několik desítek, zejména tuzemských  upřímných stoupenců aviatiky uvažujících o vlastní stavbě létajícího stroje, z nichž pak asi  5 až 8 z nich to dílo dokončí, asi ne více, a bude na něm létat. Což se ještě před nepříliš dlouhou dobou nemohlo.

Cílem je, jak jsme již zveřejnili vícekrát, poskytnout jim kvalifikované informace a tím jim pomoci v tomto snažení, jež vyžaduje duševní bravuru, disciplinu, soustředěnost, píli a vytrvalost, když ještě i peníze jsou k tomu zapotřebí co nejdříve. A také je upozornit na úskalí, která je čekají v tomto aviatickém příboji, aby jim znesnadnila cestu. Vedle nadšení je třeba také vložit do tohoto konání nezbytnou míru obezřetnosti.

Zřizujeme zde proto novou rubriku s touto náplní s názvem – PŘEVÁŽNĚ  AMATÉRSKÉ  STAVBY  LETADEL, kam bude možno zasílat otázky i nápady a pokud budeme schopni, tak na ně i gramotně odpovídat. Bude to jakýsi kompas pro ty kdo ho budou chtít najít a používat, aby se dostali ke svému cíli.

K tomu bychom chtěli napomoci, když žádná tuzemská instituce se k tomu dosud nemá.

Možná je to jen naše naivní počínání.

Ale letectví jakožto jedno z nejprogresivněji se vyvíjejících odvětví lidských činností si to dozajista zaslouží, i když některým úřadům tím přibude trochu více práce a námahy.

I když mnohé instituce, jimž jsme nabízeli naši skromnou spolupráci i několikrát, to ignorují, jsme odhodláni jim to připomínat vlídně  znovu.

Tento magazín, sledovaný asi ve 30 zemích světa, se o to bude snažit. Tato činnost bude soustředěna především do seskupení s názvem KLUB A o němž jsme se již několikrát zmínili a setkání jeho příznivců již několikrát organizovali.

Další setkání tohoto spolku je předběžně připravováno na 12.12.2015 opět do Hradce Králové. 

6 Kluzák Rehek A2 7 návrh profilu kluzáku Návrh dvoumístného užitkového  stroje 241 Schema pohybů vrtule za letu Samokřídlo  DELTA  6 m  4.1.2012 505 Dvoumístný hornokřídlý ULL  I 203  PP 4AM  -  15 1d Hlavní části modelu a úhly 22

To na co se díváte je jen zlomek toho co by měli nadšení stavitelé svých strojů třeba zvládnout. I když to není úplně snadné, není to zase neřešitelné a k tomu chceme podávat pomocnou ruku všem, kteří o to budou stát.

3. 11. 2015 © Jaroslav Lněnička


2 komentáře

  1. Na stavbu ULL, podle přání stavitele, mohou být k dispozici podklady podle přání zadavatele – co to má být
    (kluzák, motorový stroj,…) a k jakému účelu převážně ULL bude sloužit : s uvedením hlavních rozměrů, tvarů, výkonů a použitých materiálů.
    To jsme schopni v poměrně krátké době poskytnout.
    Osobní projednání je však výhodou, protože emaily se všechno vyřešit nedá.
    Je vhodné uvažovat s několikaměsíčním uspořádáním vlastních přání(hlavně peněz a času) a možností stavitele a navazujících konzultací, než dojde k další etapě. Jestli opravdu stavět vlastními silami nebo to řešit jinak.
    Pak může následovat zpracování potřebné dokumentace.
    Ať se daří, hochu.
    První dva kluzáky s pohonem jsou již v poměrně pokročilém stadiu výroby.
    J.Lněnička

Leave a comment

Archivy