Home » Modelářství » KOPTÉRY neboli letadla s rotujícími nosnými plochami

KOPTÉRY neboli letadla s rotujícími nosnými plochami

Print Friendly, PDF & Email

07 JaroměřVedle letadel těžších vzduchu s pevnými nosnými plochami jsou značně rozšířena i ta, jejichž nosné plochy rotují. Ta myšlenka je stará již mnoho staletí, ale podařilo se ji úspěšně realizovat teprve v třicátých letech dvacátého století, přestože pokusů o to před tím bylo mnoho.

Byly to převážně stroje jejichž nosné plochy – rotory (vrtule) se otáčely kolem svislé osy.

Rotor, poháněný pouze proudem nabíhajícího vzduchu, mohl být jeden – vírníky ( gyrokoptéra), s pomocnou pohonnou jednotkou.

Jeden až dva (poháněné) rotory, uspořádáné na trupu v tandemu nebo na dvou sousých hřídelích nad sebou – to jsou  vrtulníky (helikoptéry).

Pak ještě v kombinaci pevné nosné plochy a rotoru – gyrodyny, a  třeba cyklogyry u nichž rotují obvykle dva rotory se soustavou menších křídel na vodorovných hřídelích a podobně.

A také jak  jinak, než že těch rotorů na svislých osách může být více než dva, což jsou stroje zvané koptéry.

Tato skupina letadel se dostává stále do větší přízně stoupenců letectví, ať již jsou to skutečné stroje nebo jejich modely (v podstatě UAS). A není tomu jinak ani u nás. A tak došlo k jednomu z prvních setkání těchto nadšenců a tak trochu i průkopníků v tomto odvětví aviatiky.

Iniciátorem byl pan Vladan Laxa a uspořádal 25.5.2013 setkání na letišti v Jaroměři-Josefově.

My přinášíme  o tom  krátkou textovou zprávu s několika obrázky:

Dne 25.5.2013 se na letišti v Jaroměři-Josefově uskutečnil první ročník akce ICM 2013- International Copter Meeting. I přes nepříznivé předpovědi počasí se na této akci vystřídalo kolem 15 nadšenců pro toto poměrně nové modelářské odvětví a několik dalších zájemců o tyto vícerotorové létající stroje – multicoptéry.

V úvodní části nás pan inženýr Jaroslav Lněnička seznámil v krátké prezentaci s principy fungování vrtulí a se základy potřebných teoretických znalostí.

Následně jsme se věnovali legislativní problematice ve spojitosti s prováděním leteckých prací. O této problematice krátce pohovořil pan Jaroslav Řešátko ze společnosti Telink, který nám dále v převáděcích letových ukázkách představil produkty DJI, hexacoptéru S800 a quadcoptéru Phantom.

V dalším programu jsme se již věnovali  naplno létání a debatám o konstrukci našich multicoptér.

Nechybělo ani slosování tomboly a rozdělení věcných cen, včetně vyhlášení nejlepších multicoptér, kde se na 3. místě umístil Stanislav Hofman, na 2. místě skončil Martin Kašný a vítězem se stal a 1. místo obsadil Petr Tesař.

Děkujeme všem zúčastněným a těšíme se na možné další ročníky.

                                             Vladan Laxa

5. 6. 2013 © Jaroslav Lněnička


2 komentáře

Leave a comment

Archivy