Akademie letectví :: číslo 12 / 2010 / Editorial
e-magazín Akademie letectví

Editorial

Vy, všichni naši příznivci a případně i kritici, díváte se právě na poslední číslo třetího ročníku populárně naučného magazínu Akademie letectví. Vydrželi jsme společně s vámi po tuto dobu, aniž bychom zaznamenali například nějakou režijní podporu. Nepostřehli jsme ale také žádné nepřátelské nálady vůči nám. Z čehož usuzujeme, že bychom mohli, a snad také měli, pokračovat v započatém díle. Takže budete moci s námi listovat i v dalším ročníku 2011.

Co jsme zhotovili pro toto číslo 12/10?

V prvním článku je poslední část, která se pokusila přiblížit ještě některé další okolnosti související se stranovou stabilitou letounů. Tentokrát se jedná, převážně, o nechtěné pohyby v příčném směru. A sice stranové kmity a spirální nestabilitu. Text jsme doplnili obrázky, včetně fotografií neskutečné situace při nevhodném manévrování větroně a ještě k tomu nízko nad Zemí. Je to velmi instruktivní pro každého i drsného pilota. Každý takto poměrně šťastně neskončí.

Pak je tu článek reagující na současnou situaci s letouny typu Blaník, na nichž je ještě vykonáván plachtařský výcvik u nás. Nepřísluší nám posuzovat tuto, pro majitele Blaníků v Evropě, nepříznivou situaci. Dovolili jsme si alespoň připomenout některé okolnosti z průběhu výcviku plachtařů u nás od počátku po dnešek. Doufáme, a upřímně si to přejeme, aby se ta situace změnila ve prospěch všech a ne jen, jak se proslýchá, některých.

Třetím krátkým článkem je upozornění na flutter, neboli třepotání, ocasních ploch, k němuž může snadno dojít při větších přetíženích. Je tu několik po sobě následujících fotografií vybraných z videa. Je to hrůzostrašná podívaná jakými deformacemi jsou schopny kompozitové motýlkové ocasní plochy projít a nepodléhnout zkáze. Podobné jevy se vyskytují i u štíhlých nosných ploch nedostatečné tuhosti a pevnosti s ne příliš velkou rezervou. Nebo, že by za to mohl neukázněný pilot?

A nakonec je tu Obsah letošního ročníku, protože tohle je opravdu jeho poslední letošní číslo a ještě Sborník vybraných pojmů, doplněný obsáhlou kapitolou o stabilitě letounů.

Jaroslav Lněnička
30. 10. 2010
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz