Akademie letectví :: číslo 06 / 2010 / Editorial
e-magazín Akademie letectví

Editorial

Je 28.4.2010 a zase je tady, neodbytně, další číslo magazínu pro stoupence mnoha forem letectví a létání. Stromy rozkvétají a létající stroje stále častěji rozhánějí vzduch v atmosféře Země. Trochu nám ji zašpinila sopka na Islandu a přizemnila některé letecké společnosti a donutila je omezit i zrušit vzdušná spojení letouny na několik dní ve velké části Evropy. Příroda nám opět, a asi úplně správně, připomenula, že když se jí zachce tak to musíme vzít nejenom na vědomí, ale pěkně se poníženě přizpůsobit. Asi to tak má být, i když je to nepříjemné a mnohdy i nebezpečné. Dovolíme si tuto situaci připomenout několika následujícími obrázky.

Připomněl se také Solar Impulse, který uskutečnil 22.4.2010 druhý pokusný let v trvání asi dvou hodin. Viz další obrázek. Třetí testovací let, plánovaný na 28.4.2010 byl zatím odložen.

V prvním článku tohoto magazínu je 2.část popisu naší dávné účasti v anonymní soutěži, vypsané časopisem Australian Gliding, na návrh pro stavbu amatérského větroně o rozpětí 13m. Možná, že to bude pro nějakou část našich příznivců méně stravitelné, protože tu je poměrně dost číselných údajů. Snad to ale přežijí a zachovají nám přízeň i nadále. Jsou zde ale zase některá ne úplně nezajímavá konstrukční řešení zachycená na výkresech.

Další příspěvek je pro letecké modeláře zabývající se neustále se rozšiřujícími kategoriemi s pohonnými jednotkami sestávajícími z elektromotoru s vrtulí, baterie a regulátoru. K dispozici je další stroj tentokrát z dílny M.Bílka z Valašského Meziříčí pro poletování v běžných atmosférických podmínkách. Trochu jsme k jeho stvoření také přispěli.

Zveřejňujeme zase jeden z občasných dotazů a náš následný vstup do řešení problému souvisejícího tentokrát z bezocasým modelem.

A nakonec je tu recenze výsledku mimořádného úsilí pana Jiřího Volejníka, které vyústilo v sestavení knihy s názvem „Zlínské letectví“.

Jaroslav Lněnička
28. 4. 2010

P.S.: Brambory již vystrkují špičky svých natí a volby do parlamentu ČR se přiblížily na 28 dní. To jsou události velmi přibližně stejné důležitosti pro spoustu lidí. A jsou tu již i rorýsi, což je skvělé.

Až budete číst tento magazín a strany ucházející se o přízeň občanů tohoto státu budou vřískat ještě více nezapomeňte na to, že výsledek voleb ovlivní i letectví a létání u nás a tak doporučujeme podle toho zvolit svůj postoj u volebních uren.

J. L.
30. 4. 2010
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz