Akademie letectví :: číslo 11 / 2008 / Regulace modelářských činností
e-magazín Akademie letectví

Regulace modelářských činností

I když jsem si říkal, že se do toho již nebudu plést, natož nějak zasahovat, tak mi to nedá, zejména po občasném přečtení diskuze třeba na www. mojehobby.cz/diskuze, která je již tak překotná, nesourodá, nervózní a místy i dost zmatená, takže začíná postrádat smysl.

Divím se některým účastníkům, které znám i těm několika, kteří to podle obsahu příspěvků asi myslí správně i když trochu pragmaticky, že se vysilují takovýmto předkládáním rádoby důkazů i svých nápadů nebo „vyviňováním“ z toho co kdy kde udělali či řekli. To nevede k cíli.

Pokud to například SMČR zvládne a dokáže obhájit podmínky podobné, ale ne horší, jako jsou v jiných zemích, které již příslušné dokumenty ve spolupráci třeba i s institucemi obdobnými našemu ministerstvu dopravy, tak ať to udělá se vším nasazením ve prospěch leteckého modelářství zarámovaného do dosud platných zákonů. Nebo ať se dobře připraví na případné jejich úpravy.

Jestli to nedokáže, ať se spojí s těmi, kteří mu v tom pomohou a to i na úrovních vyšších než náleží leteckomodelářské obci. Zákon nemůže být porušen jen proto, že by to mohlo vyhovovat dílčím zájmům jednotlivců, skupin nebo institucí. Je to ale oboustranné konání s cílem dosáhnout dohody. Nikoliv nepřiměřené výhody na úkor druhého. To je nesprávné a s demokracií to nesouvisí.

Ten kdo bude jednat s příslušnými orgány České Republiky ať se nespoléhá na nikoho jiného, než na sebe a ty za které jedná. Pomoc například od Letecké amatérské asociace, Aeroklubu ČR či od někoho jiného nemůže pro svoje jednání vyžadovat, pokud by je vůbec sehnal, což se dosud ani nestalo.

Chybí mi ale například při této příležitosti odezva od tuzemských výrobců modelů letadel, jichž je nemálo a také od prodejců či dovozců příslušného zboží k nám. Nepřísluší mi na ně apelovat a ani se mi to nechce dělat. Je to ale nevyužitá, nebo snad nevyužitelná, podpora k uplatnění pravdy a práva.

Ve státech, které již pokročily k nějaké oboustranně výhodné dohodě, jsou sestaveny stručné a srozumitelné instrukce a doporučení jak se mají letečtí modeláři chovat. A také jak nemají být neodůvodněně omezováni. K něčemu podobnému musí, ať se to komukoliv líbí či nikoliv, dojít také u nás. Nemělo by to dlouho trvat.

Jsou k dispozici materiály například z Anglie, Švýcarska a USA, platné již více let.

Abych zde již více nementoroval, připojuji překlady amerických podkladů souvisejících s leteckomodelářskou činností, které jsem obdržel od p.ing.Tomáše Bartovského. Kdo chce nechť si je přečte.

Ať se rozvíjí i v budoucnu letecké modelářství, coby podhoubí veškerého letectví, jímž bezesporu je.

Příloha: Výše zmíněné dokumenty ke stažení

Jaroslav Lněnička
28.10.2008
e-magazín Akademie letectví :: © Jan Janovec, © Jaroslav Lněnička :: akademie@airspace.cz